Urodziny dziecka

Rejestracja | Zapomniałem hasła

Biszkopt na urodzinowy tort

 

Biszkopt na urodzinowy tort

 

Co potrzeba?:

  • 5 dużych jajek
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • 1, 5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • Szczypta soli

Jak zrobić?:

1. Oddzielić żółtka od białek.

2. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiać przez sito.

3. Białka posolić i ubić na sztywną pianę. Dodać cukru waniliowego i zwykłego, nadal ubijać na sztywną pianę.

4. Do ubitej piany dodać żółtka. Wymieszać mikserem.

5. Do tak przygotowanej piany wsypać przesianą mąkę z dodatkiem proszku do pieczenia. Dokładnie, ale delikatnie wymieszać łyżką.

6. Wysmarować tortownice tłuszczem i posypać mąką. Ciasto przełożyć do przygotowanej ok. 25 cm średnicy tortownicy.

7. Piec 35 – 40 minut w nagrzanym do 170 oC piekarniku (grzałka dolna + termoobieg). Przed wyciągnięciem biszkoptu z piekarnika sprawdzić patyczkiem, czy jest suchy.

8. Ostudzić na kartce lub kratce.

 

2013-10-10 | Wróć do listy

Ostatnio dodane oferty