Urodziny dziecka

Rejestracja | Zapomniałem hasła

Tort urodzinowy - brzoskwiniowy

 

Tort urodzinowy - brzoskwiniowy

 

Co potrzeba?:

  • Masa:
    • 500 g sera mascarpone
    • 500 ml śmietany kremowej do deserów
    • 3/4 szklanka cukru pudru

    Przełożenie:
    • 1/2 duża puszka brzoskwiń w zalewie
    • 1/2 szklanki zmiksowanej konfitury brzoskwiniowej

    Poncz:
    • 6 łyżki syropu brzoskwiniowego (zalewy) z puszki
    • 5 łyżek zaparzonej zielonej herbaty, ostudzonej
    • 2 łyżki soku z cytryny lub limonki

Jak zrobić?:

Masa:

  1. Śmietankę ubić na bardzo sztywną pianę razem z cukrem pudrem.
  2. Delikatnie sztywną pianę wymieszać z serem mascarpone.

Przełożenie:

  1. Brzoskwinie pokroić w kostkę.
  2. Pokrojone brzoskwinie wymieszać z konfiturą brzoskwiniową.

Poncz:

  1. Wymieszać wszystkie składniki ze sobą

Tort:

Do zrobienia tortu potrzebne będą 3 blaty biszkoptu. Polecamy nasz przepis na biszkopt. Dolny krążek biszkoptu skropić połową ponczu, położyć połowę przełożenia, a następnie 1/3 masy. Całość przykryć drugim (środkowym) krążkiem. Skropić go, ułożyć resztę brzoskwiń i 1/3 masy. Przykryć ostatnim, górnym krążkiem. Jeżeli tort nie będziemy pokrywać masą cukrową, wierzch i boki pokryć ostatnią częścią masy.

 

2013-10-13 | Wróć do listy

Ostatnio dodane oferty